چهطور به یک فریلنسر تولید محتوا تبدیل شویم
در سالهای اخیر، فریلنسینگ یا آزادکاری در ایران هم رونق خوبی گرفته است. و متخصصین حوزههای مختلف، آن را به منبع ثانویه یا حتی اولیهی کسب درآمدشان تبدیل کردهاند. در این مقاله، درمورد فریلنسر شدن و کار در حوزهی تولید محتوا صحبت خواهیم کرد. پس اگر به این موارد علاقه دارید، تا انتها با من همراه باشید.
فریلنسینگ یعنی چه؟ فریلنسر کیست؟
برای توضیح معنای فریلنسینگ، بهتر است اول بگویم که چه نیست! اگر تا به حال دنبال کار گشته باشید و شرایط استخدامی را دیده باشید، حتما با مفهوم کارمند تماموقت آشنا هستید. کارمند تماموقت کسیست که هر هفته بیش از ۴۰ ساعت در زمانهای مشخصی در محل کارش حاضر میشود و به انجام وظایف تعریفشدهی جایگاهش میپردازد. و این، دقیقا نقطهی مقابل فریلنسینگ است.
فریلنسر کسیست که به جای کار تماموقت برای یک مجموعه، بهصورت پروژهای و برای مجموعههای مختلفی کار میکند. محل کار او مشخص نیست و میتواند خانهی خودش، یک کافه یا محل کار اشتراکی باشد. زمان کار او هم انعطاف زیادی دارد. چون معمولا فقط تاریخ تحویل هر بخش از کار مشخص میشود و کسی به فریلنسر نمیگوید که صبح زود کار کند یا نصف شب.
اما اینها نکات مثبت قضیه بودند. نبود اطمینان به درآمد مستمر و نداشتن بیمهی بازنشستگی و بیمهی درمان از جمله نکات منفی فریلنسینگ هستند.
اگر به این سبک از کار و زندگی فکر میکنید، توصیهی من این است که اول آن را بهصورت محدود امتحان کنید. یعنی در حالی که کار تماموقتتان را دارید، سعی کنید هر هفته چند ساعت از وقتتان را آزاد کنید و به دنبال مشتری بگردید. بعد میتوانید وضعیت را بسنجید و انتخاب درستتری داشته باشید.
برای آشنایی بیشتر با این سبک زندگی، صفحهی مربوط به زندگی فریلنس را در وبلاگ من ببینید.
منظور از تولید محتوا یا بازاریابی محتوایی چیست؟
محتوا میتواند مفاهیم مختلفی داشته باشد اما وقتی در دنیای وب از محتوا حرف میزنیم، منظورمان متن (پست وبلاگ، کپی سایت، کتاب الکترونیک و…)، تصویر ثابت (عکس و عناصر گرافیکی)، تصویر متحرک (گیف و ویدئو) و صداهایی (پادکست، کتاب صوتی، موسیقی و…) است که در اینترنت منتشر میشوند، هدف خاصی را دنبال میکنند و ارزش مشخصی هم برای مخاطبینشان تولید میکنند.
در نتیجه وقتی از تولید محتوا حرف میزنیم، منظورمان تولید محتوا در یکی از فرمتهای بالاست. پس اگر میخواهید در این حوزه کار کنید، قبل از هر چیز باید حوزهی فعالیتتان را مشخص کنید، ببینید که دوست دارید چه نوع محتوایی تولید کنید، بعد از خودتان بپرسید که در حال حاضر توانایی تولید این نوع محتوا را دارید یا باید بیشتر یاد بگیرید.
و در مرحلهی آخر، درمورد موضوعاتی فکر کنید که میتوانید برایشان محتوا تولید کنید. مثلا من میتوانم به راحتی در حوزهی مدیریت و کارآفرینی محتوا تولید کنم (چون هم رشتهی دانشگاهیم بوده و هم مطالعهی آزاد زیادی در این حوزه داشتهام.) اما اگر بخواهم در حوزهی پزشکی محتوا بنویسم، به وقت و مطالعهی بیشتری نیاز دارم و احتمالا به مشاورهی یک متخصص هم احتیاج پیدا خواهم کرد.
اگر اصطلاح بازاریابی محتوا یا بازاریابی محتوایی را شنیده باشید، منظور همین تولید محتوا با دلایل و اهداف مشخص و توزیع آن از راههای مختلف برای سرگرم کردن مخاطب و ارائهی اطلاعاتی جدید به اوست که در نهایت باید به انجام کاری مشخص ختم شود که برای برند و کسبوکار مفید است. (مثلا خرید یا عضویت در سایت یا…)
چهطور فریلنسر تولید محتوا شویم؟
اول: یاد بگیرید
بعد از اینکه موضوع فعالیت و فرمت محتوا را مشخص کردید، درمورد آن موضوع بیشتر یاد بگیرید. روشهای مختلف تولید محتوا با فرمت مورد نظرتان را هم بررسی و امتحان کنید تا به فرآیند شخصی خودتان برسید.
برای یادگیری تولید محتوا میتوانید به صفحهی مربوط به آموزش بازاریابی محتوایی در وبلاگ من سر بزنید.
دوم: خلق کنید، نه کپی
فرق معدود تولیدکنندگان خوب محتوای فارسی با دیگران این است که کارشان کپی سایتهای دیگر داخلی یا خارجی نیست. یعنی به جای ترجمهی مطالب انگلیسی یا چسباندن چند مطلب فارسی به هم و ساختن یک پست جدید، محتوایشان را واقعا خلق میکنند. ارزش این نوع محتوا -به دلیل واقعی و قابل ارتباط بودنش- هم برای مخاطبین بسیار زیاد است و هم برای موتورهای جستوجو.
اگر در کار تولید محتوا به این مرحله برسید، میشود گفت که دارید به یک متخصص تبدیل میشوید.
سوم: مشتری پیدا کنید
پیدا کردن مشتریان خوب در ابتدای کار میتواند بسیار سخت باشد. البته اگر کارتان تولید محتوا به شکل تماموقت بوده باشد، احتمالا از قبل افراد مختلفی را میشناسید که میتوانند مشتریان اول کسبوکار فریلنس شما باشند. اما اگر ایدهای برای پیدا کردن مشتری ندارید، بهترین گزینه برایتان سایتهای کاریابی و پروژهسپاری ایرانیست. (درمورد این فرآیند در وبلاگ بیشتر حرف زدهام.)
چهارم: خوب کار کنید، در یک موضوع مرجع شوید
مهمترین عامل ادامهی کار شما به عنوان یک فریلنسر، ساختن یک تجربهی خوب برای مشتریانتان است. مشتریان راضی و وفادار، مشتریان جدید دیگری را به شما معرفی خواهند کرد و از این طریق، پاداش تلاش اضافیتان را خواهند داد.
علاوه بر این، سعی کنید در حداقل یک موضوع خاص، تبدیل به مرجع شوید. مثلا اینقدر درمورد عکاسی بنویسید که تمام فعالان وب فارسی در این حوزه، اسم شما را شنیده باشند. این کار، هم برای برند شخصیتان خوب است و هم در پیدا کردن مشتریان آینده کمکتان خواهد کرد.
جمعبندی
فریلنسر بودن و تولید محتوا برای برندها واقعا آسان نیستند. اما میتوانند به شدت لذتبخش باشند. اگر فکر میکنید این کار و این سبک زندگی به دردتان میخورند، همین امروز شروع کنید!
با مراجعه به وبلاگ من (حامد درخشانی: نویسنده و عکاس فریلنس) میتوانید پستهای متنوع و مفیدی در این زمینهها پیدا کنید. پس فرصت را از دست ندهید. روی لینک بالا کلیک کنید و بعد هم مشترک وبلاگ شوید تا این راه را باهم طی کنیم.